Alexandru Pânișoară, președintele Asociației pentru Dreptul Urbanismului (ADU), a explicat, într-o ediție specială a emisiunii „Cu Gândul la București”, cum s-a ajuns la atacarea PUZ-urilor sectoarelor 2 și 4 de către Asociația Ecopolis, printr-o acțiune de doar trei pagini, pe care Tribunalul București a respins-o pe motiv că este neîntemeiată. Instanța a confirmat, practic, că aceste PUZ-uri sunt perfect legale, iar decizia le repune în vigoare, după ce fuseseră suspendate în februarie 2021, prin hotărâri ale Consiliului General.
Despre decizia Tribunalului București, care a însemnat o dublă înfrângere pentru primarul Nicușor Dan, pentru că a respins acțiunea Asociației Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis de anulare a PUZ-urilor Sectoarelor 2 și 4, puteți citi mai multe informații AICI.
„Ce este foarte curios este că această Asociație Ecopolis, când a introdus acțiunea (de anulare a PUZ-urilor sectoarelor 2 și 4 – n.r.), pe data de 28 decembrie, cu patru zile înainte, a primit o finanțare de 96.000 de lei. Nelegală, atenție! Autoritățile nu pot finanța ONG-uri, decât dacă sunt de utilitate publică, iar utilitatea publică se recunoaște de către Guvern. Asta este legea, așa scrie în Codul Administrativ, că autoritățile nu au voie să finanțeze ONG-uri decât dacă sunt de utilitate publică, recunoscute de Guvern”, a spus Alexandru Pânișoară, în cadrul unei ediții speciale a emisiunii „Cu Gândul la București”.
Președintele ADU a continuat acuzațiile la adresa ONG-ului care a dorit anularea PUZ-urilor sectoarelor 2 și 4, arătând că cei doi arhitecți care au făcut studiul pe care s-a bazat acțiunea în instanță nu ar fi avut competențele necesare pentru asta.
”La patru zile după ce primește această finanțare, (Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis – n.r.) a introdus această acțiune, care are trei pagini. Prima pagină este cu datele de identificare ale asociației, a doua înșiră hotărârile pe care vrea să le atace și a treia anexează un studiu făcut de doi arhitecți – unul fiind în Comisia Tehnică de Urbanism a Capitalei numită de Nicușor Dan – care nu aveau nicio competență să facă un asemenea studiu.
Aceștia sunt arhitecți cu drept de semnătură în urbanism. Paradoxal, unul dintre ei nici măcar nu are drept de semnătură pe PUZ-uri, dar analizează PUZ-uri. Mai mult decât atât, fac analize juridice, care trebuie făcute de juriști”, a spus Alexandru Pânișoară.
Urbanistul îi aduce acuzații și directorului juridic de la Primăria Capitalei.
”Mai mult, directorul juridic de la Primăria Capitalei, pe care Nicușor Dan se lăuda că îl va da afară, Adrian Iordache, nu a comunicat acțiunea (de la Tribunalul București – n.r.) către Consiliul General ca să se apere. În ceea ce privește Municipiul București, a spus că este de acord cu acțiunea Ecopolis, adică a achiesat, în termeni juridici”, explicat Alexandru Pânișoară.
Emisiunea integrală poate fi urmărită aici:
CITEȘTE ȘI: